Ljubav

".... Ljubeći šta li to ubijam, šta li budim? ..." M.Nastasijević

среда, 13. јун 2012.

NA PROMOCIJI

U Klubu Književnika, održana je promocija knjige haikua, pesnika i prijatelja, Dragana Ristića, 31.maja 2012. g. Prijateljska i neformalna atmosfera u sparno veče. Gost na promociji bio je g. Jovan Ćirilov. Vrlo zanimljiv razgovor sa živom legendom srpskog pozorišta. O žabama kao moćnom simbolu u japanskoj kniževnosti, preko Ezre Paunda do Daga Hameršelda. Saznah da su Ezru, Saveznici iz II sv.rata, proglasili ludim, zatvorili u ludnicu, da ne bi bio osudjen na dugu kaznu zatvora zbog tzv. "saradnje sa fašistima" jer je imao svoju radio emisiju tokom rata. Kad je izašao iz ludnice, nikad više nije javno nastupao, nije čitao svoju poeziju, nije davao intervjue. Za Hameršelda saznah da je imao sobu za meditaciju u Ujedinjenim nacijama, da se  bavio okultizmom, da su avionsku nesreću u kojoj je poginuo prouzrokovale, navodno, njegove mistične aktivnosti, kako je žuta štampa objavila.

Jovan Ćirilov i ja prisećamo se Moći pozorišnih ludosti
Prisetih se da sam pre mnogo godina gledala na jednom od Bitefa, predstavu "Moć pozorišnih ludosti" pozorišta iz Antverpena koja je trajala osam sati, bez izgovorene reči, sa osmoro glumaca, koji su se šamarali, tukli, izvodili najneverovatnije akrobacije hata joge na sceni. Sećam se da su scene šamaranja redovno označavale prelazak u novu istorijsku etapu pozorišta. U jednoj sceni uzeli su žabe koje su se odjednom našle na sceni, zamotali u bele košulje i zgazili. Vrteli su te okrvavljene košulje, dok je publika masovno izlazila. Na kraju predstave ostalo je svega nas nekoliko....bilo je već jutro. Ćirilov nije u početku mogao da se seti, a onda je rekao da se kao kroz maglu seća te predstave.
Po njegovom odlasku, družili smo se sa Draganom i njegovim pesmama, a najlepše je ipak bilo posle promocije, u kafani "Kolarac".


                                                                           
                                                                       



sa Draganom Vučićević, ženom čudom od kreativnosti
Mila, Saša Važić, Svetlana, Jovan Ćirilov






Jovan Ćirilov i Dragan Ristić

Нема коментара:

Постави коментар